Tuesday, December 31, 2013

Log Percutian: Hard Rock Hotel Penang

Macam biasa, lepas pegi kerja lama-lama kat negara orang..kita kene spend time pulak dengan family terchenta. Tanpa membuang banyak masa, touchdown je Malaysia zass terus ke Penang untuk berjimba. Booking terus dilakukan di Hard Rock Hotel Batu Feringgi, Penang!

Friday, December 27, 2013

Log Kerja: From Russia To Singapore

"Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik negeri sendiri"

Gua rasa pepatah kat atas tu dah bole pegi jahanam and boleh buang dari dewan bahasa dan pustaka. Pepatah tu dah tak relevant dengan keadaan kat Malaysia skang. Atau boleh tuka ayat yang last sekali tu "lebih baik negeri orang".

Thursday, December 5, 2013

Log Kerja: Journey To The North

Lama gua tak ber-blogging. Too occupied with never ending thing call work. At this moment I am in squalid little room hotel in Nizhnekamsk, Russia Federation. Ground temperature is 15°C below zero. I like the 'green winter' more than the 'white winter', it's warmer. I flew from Singapore to Moscow for almost 11 hours and connecting flight to Nizhnekamsk for another 2 hours.

Thursday, October 3, 2013

Another Dumb Proposal

Reported earlier in Business Times, a board member for the Federal Department of Town and Country Planning suggested a parking charges of up to RM40 per hour should be imposed to reduce the traffic in major city here in Malaysia. 
Picture courtesy of Paultan.org. Click the picture to direct to its article.

Tuesday, October 1, 2013

Have Problem?

When executing a task let it be either specific like commissioning, installation, troubleshooting etc or daily routine task in your workplace, you are prone to mess with it. Below diagram illustrates how you should react when you are doing your job. 


Normally this is actually our guideline but we never realize it until you see this. Thinking back for the last 9 years of my career I actually did exactly as describes in the diagram above. 

It was taken from the world's no 1 oildfield service company.

Friday, September 20, 2013

Monday, September 9, 2013

Log Percutian: Langkawi Retreats - Hole In The Wall and Wan Thai

Not so many eateries we went during this retreats. The Loaf gua dah cover dalam post 'The Journey'. So tinggal dua restoran ni je. So I have to this in bulk instead of separate them between posts. Jimat! Actually masa gua survey-survey Langkawi time dekat ofis, gua banyak survey tempat makan. Tapi 3 tempat ni je yang gua sempat pegi. 

Wednesday, August 28, 2013

My Travel Tips

As an avid traveller (most of the travels were business trip), I often get into the jet plane and heading to place my company asked me to. Being in the various airports anywhere in the world sometimes could be a major headache, full of human, hassle of airport workers, immigration and anything you can think of. 

I feel like to share what I usually do when I get in the jet plane for travel..It's more like a common sense solution to speed things up during boarding and less disturbance while on the road. 

Friday, August 23, 2013

Log Percutian: Langkawi Retreats - The Westin Resort & Spa


Papan tanda ni kau orang akan jumpe before sampai di lobi hotel untuk registration. Tempat dia memang secluded sket, tu yang buat syiok tu..Kalau kau orang drive, pegi arah Pekan Kuah dan amik arah Jetty, dan lepas Jetty tu straight je then jumpe tempat ni. 

Tempat lepak sementara tunggu gua check in.

Lobby counters.

Gambaran yang lebih luas lobby area.

Lepak-lepak di sofa. Ada drink free flow disediakan sementara tunggu diaorang buat keje.

Perkhidmatan agak cemerlang di sini, standard hotel mahal-mahal la..gua sampai terus drive pegi main lobby, dia ade dua lobby..lobby lagi satu tu macam takde function. Park depan lobby terus keluar kereta, concierge guy (bahasa melayu apa eh, kalau tanya google translate dia kata pekerja rencam, rencam pun gua tatau jadah apa) dia tau la nak buat apa..dia akan angkutkan sume beg-beg dan parkkan kereta tu. Rase cam bos. Every time nak keluar dan balik, brader-brader ni yang akan parkkan kete dan amik kete untuk kau. Masa check in, hotel receptionist tu akan briefly explain la the surroundings; pools, bar, restaurants etc.

Jom tengok bilik yang gua stay for 3 days 2 nights. Deluxe room with partial ocean view. Kalau ada anak baik amik double bed. Itu adalah oversized single bed. Besar dari biasa. So dua adults tu bole lagi la nak tido sekatil. 

Baby cot tu no charges.

The flat screen can barely see right?

Itu je sofa yang disediakan

Ada verandah, boleh lepak dekat luar tu. Disediakan a pair of chair and small coffee table.

Closet.

One of the bed. Sini dia famous dengan 'Heavenly Bed...' motto.

Amacam? Nice ke tak? ke nampak macam biasa je? Tapi gua tak puas ati sket sebab thermostat untuk aircond and controller kipas tu rosak. Yela, dah baya mahal-mahal, diaorang bukan nak check dulu bilik tu ok ke tak. Lepas complaint, diaorang dispatch technician untuk fix the problem. Macam palat jugak rasa. Orang nak rilek-rilek letih travel tadi, ada plak gangguan dalam bilik. 

Tak cukup dengan thermostat, kapasitor air-cond pun bole rosak daa..celaka sungguh!

Thermostat control and kipas controller. 

Lepas tu bukannya nak mintak maaf ke apa, dah la spend more than one hour dalam bilik tu..pastu diaorang spent lagi one hour nak tuka kapasitor masa kitaorang keluar untuk dinner. Bab ni pihak hotel memang tak professional langsung jaga kebajikan customer. Dah la, gua pun tanak amik ati sangat..

Biasa kalu gua pegi bercuti kat hotel-hotel ni, gua selalu jadikan Pangkor Laut Resort sebagai benchmark gua. Resort tu memang terbaek la setakat ni, takde lagi yang boleh chalen. Kebiasaannya breakfast. Pangkor Laut punya memang champion. Kalau dekat The Westin ni, bagi aku biasa je..gua rasa Holiday Inn pun lagi best. Dah la tempat tu tak spacious sangat kalau nak dibandingkan dengan jumlah guest, lebih-lebih lagi time peak macam minggu gua pegi ni. Sampai kene tunggu kejap la nak duduk sebab full house. Bukan gua je, ada la jugak dua tiga family pun kene..Patutnya improvise la sket kan..Improvise ikut suka la macam mana. 

Robot tu sampai Langkawi dia angkut ke hulu ke hilir.

Kejap yea, ibu tengah amik foods.

Itu je la yang gua berselera nak makan.

Youtube Transformer avid viewer.

Ini je la yang gua snap. Busy sangat uruskan anak-anak untuk breakfast. Tapi roti canai die memang legend. Best.  

Walaupun breakfast tak mengancam sangat, tapi ambient die mengancam. Dekat resort ni ada tiga pools. I mean swimming pool. Kalau kau orang ada anak-anak kecil macam gua ni, biasa satu pool tu je la yang kau orang akan melekat. Children pool. 

Overlooking Infinity Pool. Tak dalam sangat pun. Tak sabar nak mandi la tu.

Gambaran yang lebih jelas.

Children's pool. Gua abeskan masa dekat sini mandi manda. Takat buku lali je.

Muke happy.

Muke confius.

Kali ni tak payah nak ikut ke hulu ke hilir sebab tak dalam sangat.

Lagi satu pool dia, dengan dengan beach. Apa tah nama dia.

Ini macam natural sket la..ada boulders bagai.

Second day morning swim.

Best kan surrounding dia. Memang bagus lepak-lepak. Air pool dia agak sejuk jugak. Kalau dekat The Legend Water Village, now known as The Grand Lexis, dia punya air swimming pool dia warm sket, tapi pool still tak boleh chalen sini la. 

Jom tengok gambar lain pulak. 

Tempat-tempat lepak yang available dkat situ.



One of the restaurant. Twice a week ada BBQ kat sini. Tepi pantai ni. Ingat nak try aritu tapi kekenyangan makan di Hole In The Wall Restaurant, so tak jadi.

Ada few massage hut.


Beach takde orang mandi, macam ada something going on like pembaik pulihan.

Villa area.

Apa lagi nak cerita, gua pun tatau. Masa gua bercuti ni, Datuk Farid Ridzuan pun ada sekali dengan family dia. Ala bekas CEO TV3 tu, sekarang dah jadi pegawai media Najib Razak.

Hotel ni ada provide kereta sewa. Mini Cooper. Mahal nak mampus sehari beratus-ratus. Tak logik langsung. Banyak lagi kereta sewa kat Langkawi tu.

Bergambar dulu before balik. Breeze Bar, lobby area.

Damage gua seperti di bawah:

Deluxe Partial Ocean View - MYR 1,057.00 nett per room per night, inclusive of daily buffet breakfast for 2 persons
Rooms have a partial ocean view from the spacious private balcony, coffee table & two-seaters sofa, separate bath & shower. Total room size - 52 square meters.

So darab dua la MYR 2114 untuk 3 hari 2 malam. Biasa rate dia murah sket, tapi sebab peak, cuti sekolah bagai. Mendapat la. 

Tuesday, August 20, 2013

Log Percutian: Langkawi Retreats - The Journey

Lepas je gua balik dari Saudi, terus gua set dengan orang rumah untuk bercuti raya nanti. Bincang punya bincang kami sepakat nak gi Langkawi. So masa kat opis bulan pose aritu, masa yang ada gua gunakan untuk survey-survey tempat kat Langkawi. Baca blog tu, baca blog ni, bukak website tu, bukak website ni. 

Bile gua pegi? - 12th hingga 14th August 2013.

Setelah diskas-diskas, gua buat tempahan hotel, The Westin Langkawi Resort & Spa. Nanti gua olah pasal resort ni kat entry lain. Transportation gua pilih Malaysia Airline untuk perjalanan pegi dan balik Kuala Lumpur - Langkawi. Masa gua beli tiket, mahal lebih kurang sama dengan Air Asia, so gua amik MAS. Damage untuk flight MYR 1522; 2 dewasa, 1 kanak-kanak dan 1 baby 11 bulan. 

Memula gua ingat nak drive pegi KLIA dan park kete dekat situ, gua cek dia offer MYR 129 untuk minimum 3 hari. Gua punye percutian tak sampai 3 hari, 2 hari lebih je pastu kene baya full amount plak. Kalau naik taxi kene baya MYR 65 one way. Bawak kereta minyak lagi, tol lagi. Tak berbaloi, baik naik taxi je. 

Long term parking space at KLIA. Caj MYR 43/day untuk minimum 3 hari. 

Pukul 0700am dah gerak dari rumah kat Bukit Mahkota dengan Airport Limo - Waja. Walaupun flight pukul 0950am, sampai cepat sikit takpe, breakfast kat airport lepas siap-siap check in. Biasa domestic flight musim cuti sekolah ni ramai orang. Kitaorang makan kat restoran apa tah nama dia, depan Famous Amos before KFC tu. 

Tu makan dia, nak sangat makan dekat airport. MYR 42.60.

1 Teh ais, 1 Milo ais dan 2 nasi lemak satu lauk ayam goreng lagi satu lauk daging rendang. Bapak mahal. Tax kaw-kaw punye. 

Muke happy nak gi bercuti. Perut pun dah kenyang.

Kitaorang punye transportation. B737-800

Camwhoring dalam flight before take off. Dah take off sume membuta. 

Perjalanan mengambil masa selama 55 minit, kami sampai on time seperti yang dijadualkan. Syukur, sebab time pegi kene la on-time, kalau balik nak delay takpe..nanti lari plak itinerary yang dah disetkan dalam kepala otak ni. Kereta sewa pun sampai kat airport on-time jugak..memang terbaek. Sampai-sampai je, kereta dah ada dekat parking bay. Wifey yang uruskan kereta sewa, memula sewa Toyota Vios tapi alih-alih dapat Volkswagen Polo Sedan pada harga yang sama. Wifey baya MYR 200 for the car. Rental for 2 days, walaupun lebih few hours tapi takde extra charges. 

Plastik seat pun tak cabut lagi. Gua isi MYR 50 untuk minyak. Masa pulangkan tu banyak lebih lagi. Untung diaorang.

First activity, gua tuju ke Telaga Harbour Park - Perdana Quay untuk makan lunch. Ade few options but some of them closed on that day. So kami bersantap di The Loaf. Gua dengar The Loaf ni Mahathir punya, tatau la btol ke tak..Kalau btol gua dah menkayakan orang dah memang kaya raya. 

Spagetthi Carbonara - untuk anak gua dan wife. Lazat jugak.

Authentic Laksa Utara - Rasa laksa la, rasa apa lagi ek..tapi pedas sket. Gua makan separuh then wifey sapu abes.

Yang ni terbaek dari ladang. Banana Alforno ke apa tah nama dia. 

Kalau korang baca entry gua yang Madam Kwan's tu, dessert yang gua tunggu tu ni la dia. Memang best, banana goreng tanpa tepung letak air gula kot pastu topped dengan vanilla ice cream. Kalau gua gi mana-mana restaurant yang ada dessert ni, gua akan order.

Appetizer gua, croissont choc dengan apa tah, ada sosej lam roti tu.

Air yang diorder. Ice Chocolate, Teh O ais dan Orange juice.

Jom tengok ambient dia plak macam mana kat keliling The Loaf ni.

Dalam restoran.

Depan restoran. Sapa ada yacht ke boat ke bole parking depan tu nak datang makan kat Telaga Harbour ni.

Sebahagian view Perdana Quay.

Orang umah.

Yours truly and the youngest.

Makan dekat situ lebih kurang macam makan dekat Madam Kwan's. Gua abes dalam MYR 76 untuk semua hidangan di atas. 

Abes makan ingat nak pegi jalan-jalan dekat Oriental Village, tapi bila sampai sana, mashaallah punye la ramai manusia. Tak jadi singgah. Terus menuju ke Pekan Kuah tapi lalu Pantai Cenang nak cuci mata tengok apa ada kat situ.